Over de workshop

In de workshops besteed ik aandacht aan gehoorstraining, timing, frasering, theoretische kennis van akkoorden, toonladders, ensemblespel etc. Jazz en blues stukken worden geanalyseerd en je krijgt studiemateriaal aangereikt om over typische jazz akkoordschema’s te leren soleren. De  workshop is met name geschikt voor blazers, strijkers, gitaristen, pianisten die relatief nieuw zijn op de hiervoor genoemde onderwerpen. Ook gevorderden kunnen meedoen. Wanneer ben je gevorderd? Bijvoorbeeld, als je al in een band of jazzgroepje speelt of je kunt al wat improviseren  over akkoorschema’s  of je hebt al vaker meegedaan met deze jazzworkshops. Onder voorbehoud van het aantal deelnemers probeer ik, indien mogelijk en nodig, de groep (en) in nivo’s in te delen. Hoe ziet de samenstelling van de groep er uit? In 2013/14 had ik beide 2 semesters ( 2 keer 10 lessen, start in oktober en februari) een violiste, baritonsaxofoon, tenorsaxofoon, trompet en piano. Deze groep heeft dus 2 keer meegedaan. In dat geval is de 2e serie dan het vervolg van de 1e serie. Ik begeleid dan zelf op bas of el. gitaar. Ook heb ik groepen gehad met drums, contrabas, el.gitaren, zang en 4 blazers. De samenstelling van een groep is dus afhankelijk van de aanmeldingen.


In de huidige jazzworkshop heb ik een aantal dingen bedacht die als rode draad door de lessen lopen. Een belangrijk onderdeel van een succesvol jazzensemble is een sterk gevoel voor ritme. Hiervoor moet muzikanten niet alleen in staat om ritmische figuren goed uit te voeren, maar je moet ook in staat zijn om passende stilistische articulaties te spelen. We gaan bezig met groepsoefeningen met swing, rock en Latijnse ritmes waarin we 4-maten frases gaan spelen, als zijnde melodie maar ook als backing melodie/rhythms voor onder solo’s. Deze 4-maten frases kun je ook gebruiken als houvast voor tijdens je improvisatie avonturen. Op deze manier gaan we werken aan ritmische frasering, gelijk leren spelen, improvisatie op overzichtelijke 4 / 8 maten structuren met simpele en korte akkoordschema’s. Als het goed is levert dit 4 leuke en gevarieerde speelstukken op met duidelijke overzichtelijke structuren, voor het betere jamwerk tijdens de jazzworkshoplessen! Ik heb hiervoor mooi materiaal , met leadsheets voor elk instrument apart en audiovoorbeelden en backingtracks.

Theoretische achtergrondinformatie komt uiteraard vanzelf om de hoek kijken, alsook unisono swing rhythms


 

De workshops zijn voor beginners en gevorderden.  Hier een aantal ‘toelatingseisen’ als leidraad om misverstanden te voorkomen:

je hebt al een goede beheersing van je instrument

je kent op z’n minst een aantal majeur en mineur toonladders

je kan al uit je hoofd spelen je kan noten lezen

je hebt je al wel eens verdiept in hoe akkoorden in elkaar zitten

je bent al bekend met jazzmuziek ( geluisterd naar)

je hebt thuis een computer en een goede internetverbinding

je hebt veel tijd om thuis te studeren

pianisten en gitaristen: je kent al majeur7, mineur7, dominant7, mineur7mol5-akkoorden, toevoegingen 9, 13, 11 etc etc.

 

jazzworkshopkaliberkunstenschool